Gebelik Dönemi

Gebelikte Egzersiz

Egzersiz sağlıklı bir yaşamın önemli bir parçasıdır. Ve gebelikte de belli kurallara uyularak ve mutlaka doktor onayı alınarak yapılmalıdır. 

Egzersizin faydaları:

Egzersiz yapan anne adaylarında hamileliğe bağlı, uykusuzluk, bel ağrıları, bacaklarda kasılmalar, varis, basur gibi bazı şikayetler egzersiz yapmayan anne adaylarına oranla daha az görülür. 

Hamilelikte düzenli yapılan egzersiz sezaryenle doğum riskini azaltır. Normal doğumu kolaylaştırır ve doğum sonrası toparlanma sürecini kısaltır. 

Anne adayının hem fiziksel hem psikolojik olarak kendisini çok daha iyi hissetmesini sağlar.

Hamilelikte oluşan şişlik ve ödemleri azaltmaya yardımcı olur.

Anne adayının daha uygun şekilde kilo almasını sağlarken, ayrıca doğum sonrası kilo vermeyi de kolaylaştırır.

Gebelikte duruş ve vücut şekil bozukluklarını engellemeye yardım eder.

Anne adayı çok daha sakin olur. Daha enerjik olur ve kendisini daha iyi hisseder. 

Gebelikte egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenler; 

Gebelikte, egzersiz programı kişiye özel belirlenmeli, anne adayının sağlık durumu ve nelerden hoşlandığı göz önünde bulundurularak ayarlanmalıdır. Bu durumda bir uzmanın Yardımcı olması önerilir. 

Gebelikte egzersiz yapmayı düşünen bir anne adayı bunu mutlaka doktoruna iletmeli ve doktorunun muhtemel kısıtlamalarına riayet etmelidir. 

Gebelikte egzersiz düzenli olarak yapılmalıdır. Fırsat buldukça yapılan egzersizler amacına ulaşamazlar. Herhangi bir sağlık problemi olmayan bir anne adayı haftada 3-4 kez yorucu olmayan 20-30 dakika devam eden egzersizler uygulayabilir. Egzersizler uzun ve sizi nefes nefese bırakacak kadar ağır olmamalıdır. Normal bir şekilde konuşmaya devam edebileceğiniz tempoda  olmalıdır. 

Egzersiz esnasında rahat konforlu kıyafetler giyilmelidir. Ayak tabanını ve bileğini iyi destekleyen ayakkabılar tercih edilmelidir. 

Her zaman egzersize ısınma hareketleri ile başlanmalı ve egzersiz bırakılırken de yavaş yavaş soğuma hareketleri ile bırakılmalıdır. Bu egzersiz esnasında yaralanma ve egzersiz sonrasında kas tutulması ve buna bağlı ağrı çekme riskinizi önemli derecede azaltır. 

Egzersiz yapan bir anne adayı beslenmesine çok dikkat etmelidir. Düzenli yapılan egzersizlerde günlük kalori ve sıvı ihtiyacı artar. Hamilelik dönemiyle birlikte de kalori ihtiyacı artığı için yeterli beslenme ve sıvı alımına dikkat edilmelidir. 

Egzersizleriniz esnasında vücut ısınız 38 dereceyi geçmemelidir ve nabız hızınız dakikada 140’ı geçmeyecek tempoda olmalıdır. 

İlk üç aydan sonra sırt üstü yatarak yapılan hareketlerden kaçının. Büyüyen rahim, sırtüstü pozisyonda ana toplardamara baskı yaparak bebeğe giden oksijen ve kan dolaşımını azaltır. 

Aylara göre egzersiz 

Hamileliğin ilk 3 aylık döneminde 

Gebeliğin ilk üç ayında vücudunuz gelecek aylarda daha dayanıklı olabilmek için yeni şeklini almaya başlar. Gebelik sırasında 3 kas grubunun yani sırt, karın ve pelvis kaslarının  çalışması çok mühimdir. Bu kas gruplarını güçlendirip rahatlatan egzersizler yardımıyla vücudunuzu iler ki aylarada hazırlayabilirsiniz. 

Anne adayı hafif tempolu yürüyüşler ve omurgayı güçlendirecek stretching (esneme) tarzı sırt egzersizleri, aerobik egzersizler yapılabilir. 

Yürüyüş orta tempoda olmalıdır ve 20-30 dakika kadar yapılması yeterlidir. İlk kez gebelik döneminde egzersiz yapmaya karar vermiş bir anne adayı için en güvenli egzersiz türü yürüyüştür. 

Pilatesle bel ve sırt ağrılarını bu bölgeleri güçlendirerek azaltır. Anne doğum sırasında  gerekli olan soluma gevşemeleri daha rahat yapabilir. 

3-6 aylık dönemde 

Bu dönemde, anne adayı kilo almaya başlayacağından geriye doğru uzanırken, omurga üzerine fazla basınç yaparak sırtını ağrıtmamaya dikkat etmelidir. Bu sebeple sırt üstü yatar pozisyonda ki egzersizler ana toplar damara baskı oluşturacağından ve bebeği oksijensiz bırakacağı için uzak durulması gereken egzersizlerdir. Bunun yerine bacak kaslarını güçlendirmek için dikey bisiklet, yürüyüş, hafif tempolu grup egzersizleri, pilates ve yoga yapılır. 

6-9 aylık dönemde 

Son trimester döneminde ise hafif tempolu yürüyüşlere ek olarak basit egzersizler ve pilates yapılması yeterli olacaktır. Bu dönemde fiziksel olarak zorlayıcı hareketler yapmaktan kaçınılır.  Sadece oturma pozisyonunda yapılan hareketler tavsiye edilir. 

Bir yanıt yazın