Vücudun doğuma hazırlandığını gösteren 3 özel ipucu;
Hamileliğin sonlarına doğru yaklaşan anne adayları, bebeklerini kucaklarına almak için sabırsızlanır. Bu sabırsızlığı da doğumun gerçekleşmesin zamanından önce bilme isteği oluşturur. Büyük güne yaklaştıkça heyecanınız kat kat artmaktadır. Paylaşacağımız belirtiler size doğumun habercisi olacaktır. Söz konusu belirtiler anne adayının bir ya da iki gün içerisinde doğum yapacağının göstergesi olduğunu ifade eder. Doğum öncesi anne adayının vücutlarının verdiği 3 ipucu;
- Membran yırtılması- amniyotik kese
Amniyotik kese yırtılması doğumun yaklaştığının ana göstergelerinden birisidir. Halk arasında su gelmesi olarak adlandırılmaktadır. Keseden kaçıp vajina dışına akan amniyotik sıvı miktarı her kadında farklıdır. Doğumun ilk habercisi olan belirti kadınların %25’ten az bir kısmında görülen ilk belirtidir. Bazen doğum sırasında da membran yırtılması olabilmektedir. Doğumdan önce olması durumunda doğumun büyük ihtimalle 24 saat içerisinde gerçekleşeceğinin göstergesi kabul edilmektedir. Eğer suyunuz gelirse derhal doktorunuzu aramalısınız.
- Pembemsi ya da kan renkli mukus akıntısı
Doğum başlamadan önce doğumun ilk belirtileri arasında kan gelmesi de yer alır. Kasılmalar başlamadan önce kan lekeli ya da pembemsi akıntı görülebileceği belirtilmiştir. Kan gelmesi, gebelik sırasında serviksi kapatan mukus tıkacının atılması olarak adlandırılır. Bu akıntı da tüm kadınlarda olmayabilir. Bazı gebelerde mukus tıkacının atılmasından önce kasılmalar başlayabilir. Kan gelmesi durumu doğum öncesi vajinal muayene sonrasında olabilen kahverengimsi kanlı akıntı ile karıştırılmaması gerekir.
- Kasılmalar
Anne adayımızın doğum yaklaşmak üzere olduğunun en büyük işareti düzenli rahim kasılmalarının başlamasıdır. İlk başlarda bu kasılmalar menstrüel kramp ya da bel ağrısı gibi hissedilmektedir. Bu kasılmalar ilk başlarda 20 ila 30 dakika aralıklarla gerçekleşmektedir. Doğum yaklaştıkça ağrı ve kramplar giderek şiddetlenmeye başlar. Ağrı süresi uzar aralığı kısalır.
Yukarda ki belirtiler gerçekleştiğinde doktorunuzu aramalısınız. Doktorunuzu herhangi bir zaman gece veya gündüz aramaktan çekinmeyin.