Gebelik DönemiGebelik Öncesi

Sağlıklı bir gebelik için güvenlik önerileri

Gebeliğin ilk ayları ceninin gelişimi için kritik zamanlardır. Birkaç önemli adım bebeğinizin ve sizin sağlığınızı korumak için yardımcı olur.

Öncelikle doktor randevularınızı almaya erkenden başlayın. Randevularınıza mutlaka gidin. İyi bir gebelik öncesi hizmet sizin ve bebeğiniz için önemlidir.

İlk ziyaretiniz genelde 8. Hafta gibi olur, sorun oluşturabilecek belirli durumlar için birtakım tahliller yapılacaktır. Eğer hala seçmediyseniz doktorunuzu seçin ve ilk randevunuzu alın.

Gebelik öncesi vitaminlerinizi doktorun önerdiği şekilde kullanın. Gebelik öncesi takviyelerin çoğu standart multi vitaminlere göre daha fazla folik asit, demir, kalsiyum içerir. Gebelikte kadınlar bu besinlere daha çok ihtiyaç duyarlar.

Gebe kalmaya çalışırken ve ilk üç aylık dönemde özellikle yeterli miktarda folik asit almak kritik öneme sahiptir. Bebekte oluşabilecek doğum hasarı riskini azaltır.

Doktorunuzu düzenli kullandığınız ilaçlar hakkında bilgilendirin. Çoğu ilaç reçetesiz olanlar dahi gebelik süresince güvenli değildir.

Kronik bir rahatsızlığın tedavisi için ilaç kullanıyorsanız hemen durdurmayın. Doktorunuzu arayın ve kullandığınız ilaçları listeleyerek neyin güvenli, neyin zararlı olduğunu belirleyin. Bitkiler dahil takviye olarak aldığınız her şeyi doktorunuzla paylaşın.

Sigarayı bırakmalısınız. Sigara içmek düşük, plasenta problemleri ve erken doğum dahil problem riskini yükseltir. Cenin gelişimi yavaşlar, ölü doğum ve düşük riskini arttırır. Yapılan araştırmalara göre sigara kullanımı, yarık dudak ya da damaklı bebek doğumu riskini arttırmasıyla ilişkilenmiştir. Sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç değildir. Yakmadığınız her sigara size ve bebeğinize daha sağlıklı olma şansı verecektir. Bu konuda yardım almak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Gebelikte alkol almayı bırakın. Düşük kilolu doğum ihtimalini ve çocuğunuzun öğrenme, konuşma, dikkat süresi, dil ve hiperaktivite problemleri yaşaması riskini arttırabilir.

Evinizin ve iş yerinizin güvenli olduğundan emin olun. Bazı meslekler ya da hobiler size ve gelişen bebeğinize zararlı olabilir. Eğer rutin olarak kimyasallara, ağır metallere kurşun veya civa gibi, belli biyolojik ajanlara veya radyasyona maruz kalıyorsanız, bir an önce bu durumu değiştirmelisiniz.

Bazı temizlik malzemeleri, böcek ilaçları, çözücüler ve eski borular yoluyla içme suyuna karışan kurşunun da zararlı olabilir unutmayın. Günlük hayatınızda ki rutini doktorunuzla konuşarak evinizde veya işyerinizdeki zararlı olabilecek maddeleri belirleyin ve bunları uzaklaştırabilirsiniz.

Hamilelikte alınmaması gereken besinler

  • Bu dönemde deniz ürünleri tüketmenizin yararları olmakla beraber bazı balık çeşitlerini yemeniz sakıncalı olabilir. Balık iyi bir protein, Omega 3 kaynağıdır. Bebeğinizin göz ve beyin gelişimi için yararlıdır. Böylece önemli olan, kirletici maddeleri en düşük balık çeşitlerini seçip, ölçülü tüketmeye çalışmaktır. Bu balıklar arasında olanlar köpek balığı; kılıç balığı, uskumru, kiremit balığı çeşitlerinin; çiğ ve az pişmiş Füme ve salamura da dâhil balıkların tüketilmemesi önerilir.
  • Pastörize edilmemiş yumuşak peynirler, çiğ veya az pişmiş etler, şarküteri etleri ve çiğ yumurta içeren gıdalar tüketilmesi tavsiye edilmez.
  • Alkol kan dolaşımınız yoluyla kolaylıkla bebeğinize ulaşabilir, hatta günde bir alkollü içecek bile bebeğinizin problem yaşama riskini arttırabilir. Bu sebebtenötürü alkol tüketmeniz kesinlikle önerilmez.
  • Pastörize edilmemiş meyve suları; süt ve yumurta içeren içecekler tavsiye edilmez.
  • Hamilelikte kafein tüketiminin tabu olduğunu duymuş olabilirsiniz ama ölçülü bir şekilde tüketmenizde sakınca yoktur. Doktorlar arasında tartışması senelerce devam eden bu sürecin sonunda, kafeinin plasentayı geçmesine rağmen günde 300 mg’dan az tüketildiğinde, bebek için zararsız olacağında karar kılındı. Bu miktar 2 ya da 3 fincan kahveye tekabül etmekle beraber kahvenin sertlik derecesine de bağlıdır. Bunun yanı sıra içinde kafein olan çikolata, çay, kola ve daha birçok meşrubatın da dikkatlice tüketilmesi önerilir.

Hamilelikte besin zehirlenmesinden korunmak için 8 öneri

  1. Bir besin termometresi yardımı ile etin iç sıcaklığını kontrol edin ya da etin orta kısmını iyice pişirin.
  2. Kalan yemekleri iki saatten fazla dışarıda bekletmeyin. Tekrar ısıttığınızda ise buhar verene kadar ısıtmaya dikkat edin.
  3. Pişmemiş et ürünlerini, diğer gıdalardan ayrı muhafaza edin.
  4. Ellerinizi sıcak sabunlu su ile mutlaka yıkayın.
  5. Yıkanmamış gıdalar, çiğ et ürünleri, deniz ürünleri, yumurta ve şarküteri ürünleri ile temas etmiş yüzeyleri de bu şekilde (sıcak sabunlu su ile) temizleyin. 
  6. Tüketime hazır aldığınız paket ya da konserve ürünleri, son kullanma tarihi geçmemiş olsa dahi bekletmeden tüketin. 
  7. Tükettiğiniz bütün et ürünlerini iyice pişirin.
  8. Şarküteri ürünleri Pizza, sıcak sandviç vb. ısıtmadan yemeyin

Bir yanıt yazın