Gebelik DönemiGebelik Öncesi

Gebelikte doktor seçimi

Hamilelikte ve hatta hamilelik sonrasında doktor seçimi oldukça önemlidir. Önemli olduğu kadar dikkat edilmesi ve üzerinde iyi düşünülmesi gereken bir konudur. Devlet hastahanesinde olduğu gibi özel hastahane sayısına da büyük bir artış var. Sizinle ilgilenen kişinin seçimi çok önemlidir. Gebelik sırasında jinekoloğunuz sağlığınızla ilgili en önemli ortağınızdır. Sahip olduğunuz değerlere göre seçim yaparsınız.

En önemlisi doğum şekline yaklaşımı ve çocuk bakımı hakkında sizinle öncelikleri paylaşan birini bulmaktır. Doktorunuzun yanında kendinizi rahat hissetmeli ve ona gerçekten güven duymalısınız. Bir kadın hastalıkları ve doğum doktoru bulmanın en iyi yolu doktorla konuşmaktır. Ancak konuşarak aynı frekansı yakalayıp yakalamadığınızı anlayabilirsiniz. Arkadaşlarınıza komşularınıza sorun, internetten araştırma yapabilirsiniz. Anne ve çocuk konularına odaklanmış pek çok internet sitesi, kişisel blog ve forum bulabilirsiniz. Hatta hastahanedeki doğum katını arayıp hemşirelerden ve anestezi uzmanlarından yardım isteyebilirsiniz. Seçenekleri daralttıktan sonra birkaç doktorla randevulaşın ve onlara sizin için önemli soruları sorun.

Seçiminizi yaparken dikkat etmeniz gereken hususlar;

  • Sağlık sigortanız varsa bağlı bulunduğunuz kurum doktor ve hastahane masraflarını karşılıyor mu? Karşılamıyorsa hastahane ücretlerini öğrenip bütçenize uyup uymadığına bakın.
  • Doktora doğumla ilgili felsefesini sorun.
  • Doktorunuzun normal doğum ve sezaryenle doğum oranı nedir? Hangisini tercih ediyor?
  • Doktorunuzun mesleki deneyimi hakkında bilgi edinmek isteyebilirsiniz?
  • Doktorunuzun ulaşılabilir olması önemlidir. Aklınıza takılan konularda kendisine danışmak istediğinizde telefonla ya da e-maille erişilebilir olması önemli.
  • Doktorun bağlı bulunduğu hastahane hakkında araştırma yapın ve hastahane size yakın mı? Giderken aceleniz olabilir.
  • Doktor tek başına ise yokluğunda yerini kim alacak? Diğer partnerleriyle tanışma şansınız olacak mı?
  • Doktorun epizyotomiyle ilgili felsefesi sizinki ile aynı mı?
  • Beklemediğiniz şekilde gelişebilecek durumlara karşı hazırlıklı olmak için yenidoğan yoğun bakım ünitesi olan bir hastahane mi?
  • Doğum öncesinde ve doğum sancıları sırasında doktorun size kimin eşlik edeceği konusunda bir politikası var mı?
  • Doğumdan önce sancı çekme sürecinde bekleyeceğiniz odayı, doğumhaneyi, doğum sonrasında kalacağınız odayı, yeni doğan odalarını, yeni doğan yoğun bakım ünitesini görmek isteyebilirsiniz.

Pediatrist seçimi;

Bu çok önemli bir konudur. Çocuk gelişimi konusunda ebeveynlerin birinci referans noktası her zaman tıp uzmanları olmalı. Çocuk bakımıyla ilgili sizinle aynı temel felsefeyi paylaşan bir çocuk doktoru bulun. İyi bir pediatrist sadece hastalıkla ilgilenmeyip, aktif bilgisi olan ve çocuk gelişiminden ve psikolojisinden de anlayandır. Ayrıca sıcakkanlı ve çocuklarla özverili ilişki kuran ve sabırlı olmalıdır. Çocuğunuzu muayeneye götürdüğünüzde doktorunuzun size yeterince zaman ayırması, sorularınızı ilgiyle yanıtlıyor olması, acil durumlarda kendisine telefonla ulaşabilmeniz doktorunuzla aranızda bir güven ilişkisi kurulması açısından önemlidir. Bulduğunuz çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanının aradığınız özelliklerde olmasına dikkat ediniz.

Pediatrist seçerken ilk önce çocuğu olan tanıdıklarınızın fikrini alıp, kendi doktorlarından memnun olup olmadığını sorarak arayışa başlayabilirsiniz. Elbette kişiden kişiye görüşler değişebilir. Bir ailenin beğendiği doktoru diğer ile beğenmeyebilir. Bu nedenle çocuk bakımı konusunda size benzer görüşleri olan tanıdıklarınızın fikirlerine öncelik verebilirsiniz.  Bu süprizlerle karşılaşma ihtimalinizi azaltır.

Trafiği yoğun olan büyük şehirlerde doktoru eve yakın bir yerden seçmek önemlidir. Acil durumlarda kısa sürede doktorunuza ulaşabilmek için.

İnternet araştırması da günümüzde önemli bir referans kaynağıdır. Gitmeyi düşündüğünüz hastahaneler ve doktorlar ile ilgili yorumlara rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Özgeçmişini  yayınlarını inceleyebilirsiniz. Eğer herhangi bir isim yoksa aklınızda, kendi şehrinizde ki çocuk doktorlarının isimlerini arama motorunda arayarak işe başlayabilirsiniz.

  • Doktorunuzun birden fazla muayenesi olup olmadığını veya yine birden fazla hastahanede çalışıp çalışmadığını sormalısınız ki doktorlarla her ziyaretinizde karşılaşma şansını yoksa hazırda bir B planınız olsun.
  • Karar vermeden önce mutlaka doktorunuz le yüz yüze görüşmelisiniz. Doktorunuzun odasının kıyafetinin, çocuk oyun alanının hatta tuvaletlerin temizliğine dikkat ederek ofisinin temizlik sıklığı ile ilgili fikir edinebilirsiniz.
  • Sağlam bebekler ve hastalar için ayrı bekleme odası kullanan hastahane ve muayenehaneleri seçmeniz faydalı olacaktır. Böylece hastalık bulaşmasını önlemiş olursunuz.
  • Doktorunuza hastalıkların tedavileri, önlemleri, beslenme ve çocuk gelişimi konusunda güncel kalmak için neler yaptığını sormalı, kongreleri ve sempozyumları takip edip etmediğini öğrenmelisiniz.
  • Seçeceğiniz doktorun cinsiyeti de bazılar için önemli olabilir. Bu sizin ve veya ailenizin diğer bireyleri açısından önemli olabilir. Farkında olmadan bir cins ile daha iyi konuşuyor ve anlaşıyor olabilirsiniz.
  • Doktorunuzun yaşlı mı genç mi olmasını istediğinizi belirlemelisiniz. Çok yaşlı doktorlar tecrübeli olduğu gibi çocuğunuz belli bir yaşa dek büyütmeden mesleğini bırakmak zorunda kalabilirler. Ayrıca çok yaşlı doktorlar çağdaş tedavi yöntemlerini kabullenmekte zorlanabilirler. Buna karşılık genç doktorlar daha tecrübesizdirler, daha çok labarotuvar yöntemi kullanmak eğiliminde olabilirler. Bu ise çok basit yöntemlerle tedavi edilebilecek hastalıklar için daha çok fatura ödemenize yol açabilir.

Doktora gitmeye başladığınızda dikkat etmeniz gereken hususlar;

  • Kendinizi seçtiğiniz doktorun yanına rahat hissetmeniz önemlidir.
  • Kafanıza takılan soruları rahatça sorabilmeli ve yanıtlarını alabilmelisiniz.
  • Basit hastalıklar için gereksiz olduğunu düşündüğünüz tedaviler veriyor mu? Faturayı yükselten gereksiz testler istiyor mu?
  • Çocuğunuzun hastalığı hakkında ikinci bir görüş arama fikriniz söylendiğinde aradığınızda rahatsızlık duyuyor mu? Ya da kendisi konuyu açıklığa kavuşturabilmek için yol gösterici olup başka doktorlardan konsültasyonlar istiyor mu?
  • Çocuğunuzun hastalığı hakkında daha ayrıntılı bilgi istediğinizde cevap veriyor mu?
  • Acil durumlar için aradığınızda yaklaşımı nasıl?
  • Doktor kaygılarınızı dinlemeye isteksiz görünüyor mu? Sorularınıza yeterli cevap vermeden geçiştiriyor mu?
  • Ücretler şüphesiz ki önemlidir.

Günümüzde ekonomik koşulların ağırlığı hemen herkesi değişik derecelerde etkiliyor. Bazı doktorlar yüksek ücret talep ederlerken bazıları daha az ücretle çalışıyor olabilirler. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta kontrol muayenelerinde ücret verip vermediğiniz ve muayene olduktan sonra kaçıncı günden itibaren yeniden ücret vermek zorunda olduğunuzdur. Bazı doktorlar düşük ücret alıp kontrol muayeneleri için verdikleri süreyi kısa tutarlar. Başlangıçta daha düşük ücretle çalıştıklarını düşünmenize rağmen toplamda daha çok ücret ödüyor durumunda olabilirsiniz. Bazıları ise yüksek ücret alıp kontrol sürelerini daha uzun tutalar. Çocuğunuzun özellikle 1-6 yaş arasında çok hastalanabileceği muhakkaktır. Dolayısıyla yüksek ücret alan ve kontrol süresini uzun tutan doktorları tercih etmeniz sizin lehinize olacaktır.  Karşılaştırmayı unutmayınız.

Doktorunuzun sizin anlayacağınız dilden konuşması son derece önemlidir. Doktorunuzla konuşurken ne demek istediğini anlayabilmelisiniz. Doktorunuz da tıbbi bir terim kullandığında bunun anlamını size açıklamalıdır.

Bir yanıt yazın