Aileler ne ister dadılar ne bekler

Dadı;

Dadı bulmak eğer doğru adımları atmazsanız oldukça zor bir iş. Aradığınız kişiyi bulsanız dahi o kişiye alışmanız, güven duymanız, günlük hayatınıza rahatlıkla dönmeniz belirli bir zamanınızı alacaktır. Bu bağlamda uyum içerisinde bir aile-dadı ilişkisi kurabilmek için beklentilerin aynı olması, karşılıklı pozitif iletişim kurulması bu sürecin sizin için kolaylaşması açısından son derece mühimdir. Bu sebeble ilk andan itibaren net olarak isteklerinizi dile getirmeniz, bunu yaparken dadı adayınızın da ne düşündüğünüzü öğrenmeniz sonrasında sorun yaşama riskinizi azaltacaktır. Aile-dadı arasında pozitif bir ilişki geliştirmenin ince noktalarını sizlerle paylaşıyoruz…

“Aileler Ne İster?”:

 Güvenilir Bir DADI Olsun

En büyük beklentiniz kuşkusuz ki, çocuğunuzu, hiç kaygı duymadan dadınıza emanet edebilmek. Dadınızın siz yokken çocuğunuza sevgi ve şefkatle yaklaşması, ihtiyaçlarını zamanında ilgi ve sevgi ile karşılaması, muhtemelen dadınızdan isteyebileceğiniz en önemli beklentidir. Bu bağlamda doğru kişiyi bulup bulmadığınızı bebeğinizin/çocuğunuzun davranışlarından fark edebilirsiniz. Mesela eve döndüğünüzde bebeğiniz huzurluysa, davranışlarında herhangi bir olumsuz değişim yoksa dadınızın bebeğinizle/çocuğunuzla sağlıklı bir bağ kurduğunu, ona pozitif yaklaştığını düşünebilirsiniz. Tersi bir senaryo yaşarsanız yani çocuğunuzda ani gelişen huysuzluk, ağlama nöbetleri fark ederseniz, önce fizyolojik bir sıkıntısı olup olmadığından emin olun. Çocuğunuzdaki her değişimi dadı ile ilişkilendirmeden önce başka bir sıkıntı olup olmadığından iyice emin olun.

Çocuğun Bakımının Yanı Sıra Eğitiminde de Rol Alsın

Günümüzde aileler çalışacakları kişinin çocuklarının bakımının yanı sıra eğitiminde de sorumluluk almasını isterler. Ev ödevlerinde destek olunması, yabancı dil eğitimi, eğitici oyunlarla desteklenmesi gibi istekleriniz olabilir. Eğer böyle bir isteğiniz varsa dadı aramaya başladığınızda eğitimli olanları tercih etmeniz gerekir. Çocuğunuzun gelişimine nasıl katkı sunabileceği, ikinci bir dil bilip bilmediği, hangi eğitimlere katıldığı, mezuniyeti gibi unsurları araştırmanız beklentilerinizi karşılaması açısından son derece mühimdir.

Dadımız ev İşlerinde de Sorumluluk Alsın

Dadınız çocuğunuza bakmanın yanı sıra ev işlerinde de görev alsın istiyor olabilirsiniz. Market alışverişi, ütü, yemek, temizlik vb. gibi. Böyle istekleriniz varsa bunları ilk görüşmede net bir şekilde dile getirin. Hiç bu konudan bahsetmeden, sonrasında böyle bir talepte bulunmanız dadınız tarafından hoş karşılanmayabilir. Diğer taraftan dadınızı işe almanızın asıl amacının bakım hizmeti almak olduğunu da unutmayın. Her bir sorumluluk gerçek işini eksik yapmasına neden olabilir. Bu sebeble önceliklerinizi belirleyin.

Uzun Süreli Çalışmak

Dadının uzun süreli çalışması önem arz eder. Sıkllıkla dadı değiştirmek hem aile için yorucudur hem de çocuğun gelişiminde olumsuz etkilere yol açar. Sık sık bakıcı değişikliği çocuğunuzda bağlanma ve güven sorunlarına neden olur. İhtiyaçlarını karşılayan kişinin sürekli farklılık göstermesi kaygı seviyesini arttırır. Bu sebebten ötürü ailelerin en büyük beklentisi dadılarının uzun süreli çalışmasına engel durumlarının olmamasıdır. Dadı seçiminde adayınıza bu işle ilgili düşüncelerini sorun. Taşınma, sağlık problemi, hamilelik gibi uzun süre sizinle çalışmasına engel durumunun olup olmadığını öğrenin.

Aileler dadılarının çocukları ile sevgi dolu bir bağ kurmasını bekler.

Dadı Aileden Biri Olsun Ama Sınırlarını Bilsin

Pek çok aile dadısının aileden biri gibi olmasını, baktığı kişiyi ve kendilerini benimsemesini, samimi davranmasını ister. Fakat aradaki ince çizgiyi de unutmamasını ister. Bu dengeyi sağlayan dadılarla çalışmayı talep eder. Özellikle yatılı çalışan dadılar, neredeyse tüm zamanlarını aile ile geçirdikleri için aileden biri gibi olma konusunda problem yaşamazlar. Ancak bazen çalışan kişilerin mizacını da göz önünde tutmak gerekir. Mesafeli olmayı tercih eden, daha çekingen mizaçlı biriyle çalışıyorsanız, bu onun işini iyi yapmadığı anlamına gelmez. Çocuğunuzla iyi bir iletişimi olması sizin için yeterli bir ölçü olabilir.

Güvenilir Referanslara Sahip Olsun

Aileler deneyimli ve güvenilir referanslara sahip dadılarla çalışma konusuna daha sıcak bakıyorlar. Bu sayede karşılarındaki kişiye daha kolay güvenebiliyorlar.

Ne İstediğinizi Bilmeniz ve dadınıza Anlatmanız Gerekir

Bir dadı arayışına geçmeden önce bir dadıda aradığınız özelliklerin ne olmasını istediğinizi belirleyin.

  • Sizin için olmazsa, olmaz olan şeyler nedir mesela?
  • Dadınızın deneyimi, eğitimi, ödeyeceğiniz ücret ne ölçüde kararınızı etkileyecek?

Tüm bu sorulara öncesinde cevap verirseniz işiniz kolaylaşacaktır. İlk görüşmeden itibaren beklentilerinizi, görev tanımınızı, çalışma şartlarını açık ve net şekilde belirtin. Dadınızın bu konuda ne düşündüğünü öğrenin. Beklentileriniz farklılık gösteriyorsa, diğer adaylara yönelebilirsiniz.

Dadılar görev tanımlarının net olmasını isterler

Bir dadı için görev tanımının ve çalışma koşullarının net olması önemlidir. Belirsizlikler, aile ile çalışanını sık sık karşı karşıya getirir ve problem oluşmasına neden olur. Örneğin; giriş-çıkış saatleri, izin günleri, beklenen işler hiçbir soru işareti kalmayacak şekilde izah edilmelidir. Bu sayede her iki tarafta düzenini kurmakta zorluk çekmez ve daha uyumlu bir görev ortamı oluşur.

Görev Tanımına Uygun Beklentiler Olmasını İster

Dadınızın sizden en büyük isteği, görev tanımına uygun beklentilerinizin olmasıdır. Anlaştığınız işler dışında sürekli farklı talepleriniz olması, örneğin; izin günlerinin değişmesi, mesai süresinin uzaması, belirtmediğiniz halde ve işleri ile ilgili taleplerde bulunmanız dadınızın bir süre sonra isteksiz çalışmasına, hatta işten ayrılmasına sebep olabilir. Bu sebeple ilk anda belirlediğiniz sınırlara bağlı kalmaya özen gösterin.

Dadı Kendisine Güven Duyulsun İster

Birçok aile için özellikle bebeğini/çocuğunu tanımadığı birine emanet etmek endişe vericidir. Bu oldukça doğal bir duygudur. Ancak bu duygunun yoğun yaşanması, dadının çalışmasını zorlaştırır. Sizin kaygınız bir süre sonra dadınızı da tedirgin eder ve doğal davranamaz. Kendisine güven duyulmadığını düşündüğü bir ortamda da uzun süreli çalışmak istemez. Bu nedenle endişelerinizi azaltacak çözümler bulun. Dadınız ile zaman geçirin, ailesi ile tanışın, dadı ile çalışan arkadaşlarınızın görüşlerini dinleyin ya da eve kamera sistemi kurdurun. Çalışanınıza karşı sürekli müdahale eden, eleştiren, sorgulayan tavırda olmak yerine onu anlayan, pozitif iletişim kuran kişi olmayı deneyin. Bu tutumunuzun olumlu yansımalarını çocuğunuzda görebilirsiniz.

Dadılar Empati Kurulsun İster

Dadılık zor ve ciddi bir iştir. Sorumluluk gerektirir. Bu sebeple dadılar çalıştıkları ailelerin bu farkındalığa sahip olmasını özen göstermesini beklerler. Mesela; dadınızdan ev işleri ile ilgili çok beklentiniz olması, asıl işlerini tam olarak yapamamasına sebep olur. Dadınız bu noktada sizin ona karşı daha hoşgörülü olmanızı bekler. Diğer taraftan dadınızın da, işi dışında bir hayatı olduğunu unutmayın. Zaman zaman kendi hayatıyla ilgili sorunları ya da problemleri olabilir. Anlayışla yaklaşmanız, sık sık empati kurmanız, dadınızla sizi yakınlaştıracak, daha sağlıklı iletişim kurmanızı sağlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Enter Captcha Here : *

Reload Image